top of page

Hogyan válasszunk megfelelő sícipőt!

Frissítve: 2020. dec. 24.

Nagyon fontos tudni, hogy nincs két egyforma ember, így két egyforma lábfej sem. Sőt, még egy ember két lábfeje is különbözik egymástól. Így elmondható, hogy a megfelelő sícipő kiválasztása nem egyszerű feladat. De a piacon rengeteg modell van, így nem lehetetlen megtalálni a számunkra megfelelőt. A jó sícipő megtalálása mindenki számára fontos, a kezdők vagy az "évi egy hetet síelők" számára azt gondolom azért fontos, hogy az a kevés havon töltött idő ne szenvedéssel teljen, itt nyom, ott fáj stb. A haladók számára is elengedhetetlen az imént említett szempont, de talán fontosabb, hogy a cipőn keresztül tökéletes összeköttetés legyen a síléccel, érezzük minden rezdülését és minden kis mozdulat is átmenjen a hóra. További nehézség, hogy a fűtött boltokban, a sícipő műanyag héja lágy, így kényelmesnek tűnhet, de a hidegre kimenve merevebbé válik, ott derül ki igzán milyen is a cipő.

Néhány fontos szempont a jó sícipő megtalálásához, fontossági sorrendben:

(Ha az első megvan, jó eséllyel a többivel már nem lehet gond)

- a lábfejet teljesen ölelje körbe

a legegyszerűbben, úgy lehet ezt megérteni, ha elképzeljük, mintha gyurmába

vagy gipszbe nyomjuk a lábfejünket. Mindenhol ugyanannyira nyom, sehol nincsen

üres tér a cipőn belül.

- a lábfej stabil legyen, ne mozogjon és a sarok ne emelkedjen fel

a megfelelően körbeölelt lábfej hely hiányában semerre sem tud mozogni, így

biztosítva a megfelő összeköttetést a síléccel

- kényelmes legyen

ha a fenti két szempont teljesült, a komfort sem egy elhanyagolható szempont, de

ezen egy két eljárással sokat javíthatunk, főleg ha egy-egy pont az ami nyom


Van egy úgynevezett flex index ami a sícipő keménységét fejezi ki számokban. Az értéket 50-től 150-ig szokták megadni. A sítudást figyelembe véve a gyártók a következőket ajánlják:

sí flex index kezdő középhaladó haladó

A női modellek általában kevésbé kemények, mint a férfiaknak szánt modellek. Fontos figyelembe venni a test méreteit is amikor a sícipők keménységét vizsgáljuk, a nagyobb testsúllyal rendelkezőknek keményebb sícipőt kell választaniuk.

Az elmúlt évtizedben a sícipők sokkal puhábbak lettek, mint korábban, így bátran mondhatom, hogy aki tud többet áldozni a sícipő vásárláskor, bátran válasszon magasabb flex indexszel rendelkező modellt, ugyanis a szám emelkedésével az ár is növekszik. Az én véleményem szerint ez egy fajta minőségi mutatót is jelent egyben, ugyanis a felhasznált anyagok minősége is jobb. Továbbá, a síkarrierünk elején gyorsan átlépjük a kezdő kategóriát és ezt követően kevésnek fogjuk érezni a cipőt, ez pedig korlátozhat minket a további fejlődésben.

 

Na de hogyan találom meg az igazit???


Megpróbálom leírni az ideális folyamatot, amit ha követünk jó eséllyel rátalálhatunk a megfelelő társra.


Mielőtt elindulok sícipőt venni el kell döntenem, hogy mennyi pénzt szánok rá. Általános, amatőr felhasználásra szánt sícipőket 50-60 ezer Ft-tól lehet már kapni. Ezek általában kezdő ill. középhaladó síelőknek megfelő, szélesebb puhább modellek. Keményebb, sportosabb sícipők már többnyire 80-100 ezer Ft körül, vagy a fölött mozognak újonnan.


A boltban ideális esetben lemérik a lábfejünk méreteit. Igen!!! MÉRETEK!!!

A talp hosszát és szélességét, ideális esetben a lábfej magasságát (rüsszt) is. Az értékek, mint már említettem, nem minden esetben ugyanazok mindkét lábfej esetében, akár 3-4 mm is lehet az eltérés.


Így néz ki egy profi verzió:


A talphosszat cm-ben mérve meg is kapjuk a sícipőknél használt mondopoint méretskála értékeit (belső talphossz, amit amit a talpbetétet lemérve kapunk meg). A méret kiválasztásánál arra figyeljünk, hogy pontosan akkora sícipőt vegyünk amekkora a lábunk!!!


talpméret bootfitting mérés lábméret
talp méretei

A talpszélességet mm-ben szokás megadni és a legtöbb esetben ez is szerepel a gyártó által megadott sícipő adatok között. Kb. 98 és 105 mm közzötti érték szokott lenni. Itt is arra figyeljünk, hogy ne válasszunk szélesebb modellt, mint amilyen széles a lábfejünk, így elkerülhetjük, hogy lötyögjön a lábunkon a bakancs.

Jobb helyeken, ahol nagyobb a kínálat és jobban képzett az eladó, még a lábfej magasságát is figyelembe tudják venni, de ez általában egy, a márkára jellemző érték.


A mérést mi magunk, akár otthon is könnyen elvégezhetjük. Egy papírlapra állva, körberajzoljuk mindkét lábfejünket és máris könnyedén, egy vonalzó segítségével lemérhetjük a talpaink hosszát és szélességét. Ezt főleg a gyerekek esetében javasolom, mert többnyire náluk még nem annyira macerás folyamat a sícipő vásárlás, de fontos tudnom a pontos lábméretet, ugyanis az ő esetükben is akkora sícipőt vegyünk, amekkora a lábuk.


lábmérés otthon
lábmérés otthon

Ha megtaláltuk számunkra a méretben megfelő cipőt, akkor próbáljuk fel!!! Mindenképpen csatoljuk be az összes csatot rajta és nyomjuk előre a térdünket néhányszor. Ekkor a sarok hátra fog csúszni a helyére a sícipőben. Ha kínyújtott lábbal állunk és hozzáér a lábújjunk a sícipő elejéhez, akkor még nem kell megijedni, ugyanis helyes alaptartásban, előretolt térddel, a sícipő nyelvére támaszkodva, máris több helye lesz a lábujjainknak elől. Fontos, hogy tudjanak mozogni, ugyanis a hidegebb időben, így nem fognak fázni.


Töltsünk el benne egy jó néhány percet, lépegessünk, próbálgassuk, hozzunk egy picit szorosabbra csatokat. Nagyon jó lenne, ha lenne minden boltban egy, a földre lecsvarozott síkötés, amelybe becsatolva még a helyszínen kipróbálhatnánk, hogy el tudom-e mozdítani a lábfejemet a sícipőn belül, emelkedik-e a sarkam stb., de erre nagyon kevés helyen láttam lehetőséget.


Ha eldöntöttük, hogy melyik cipőt választjuk még nincs vége a történetnek. Jön a finom hangolás. A megfelő komfort és alátámasztáshoz tovább folytatódik a történet. Szükségünk van egy talpunkhoz igazodó talpbetétre is. Ahhoz, hogy a sícipőnk tényleg mindenhol megfelelően körbeölelje a lábamat és ezzel együtt kényelmes is legyen, egy jó talpbetét elengedhetetlen. Tovább emeli költségeket, de a hatás nem fog elmaradni. A lábra készített, egyedi talpbetétet felmelegítve, egy speciális pad segítségével formázzák a mi lábunkra.



A különböző márkák, különféle eljárásokat kínálnak a sícipők lábra fromálásához. Vannak amelyek a belső cipő hővel történő kezelése után felvéve, a lábon kerül lehűtésre és a speciális szivacs bélés így felveszi a láb formáját és még jobban körülveszi azt. Bizonyos helyeken és mértékben van lehetőség a sícipők szűkítésére is. Előre formázott, öntapadós szivacsokat ragasztanak fel a problémás területre, így csökkentve a helyet a cipőben. További lehetőség a talp alá, úgynevezett talp és/vagy sarok emelőt helyeznek el, melynek szintén a cipőn belüli térfogatcsökkentés a szerepe.

Az talán a non plusz ultra, amikor a belső cipő teljesen a mi lábunkra készül. A képen látható csöveken keresztül, egy speciális folyadékot juttatnak be a belső cipő üregeibe, mely felveszi a láb formáját és egy bizonyos idő elteltével megszilárdul. Ez egy nagyon költséges eljárás, amelyet főként a vékony bokájú síelőknek ajánlok.


egyedi sícipő belső cipő

A másik gyakori lehetőség a külső héj formázására is, az egyik ilyen lehetőség a hővel történő eljárás, melynek során a problémás részen meglágyítják a műanyagot és egy speciális eszközzel kinyomják azt, így képezve helyet a lábon található bütyköknek vagy egyéb lábproblémának. Egy másik lehetőség a csiszolásos eljárás, amikor a problémás ponton a héj belső falát kezdik finoman megcsiszolni, így képezve nagyobb helyet és kényelmessé varázsolva az addig fájó részeket.


Az imént bemutatott eljárások Magyarországon is elérhetőek, de nem mindenhol. Sajnos a nagy áruházak többségében az eladók nem értenek a sífelszerelésekhez és többnyire ezekről a lehetőségekről még csak nem is tudnak. Így ajánlom, hogy a csábító árak ellenére keressünk fel inkább egy kisebb szakboltot, ahol nagyobb eséllyel találkozhatunk szakképzett eladókkal, akik készlethez mérten segítenek a legmegfelelőbb sícipő kiválasztásában és lábhoz igazításában is.


Remélem tudtam egy kicsit segíteni és nem bántad meg, hogy végig olvastad a bejegyzést!


Síelésre fel!!!

603 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page