top of page

Mi kell a supozáshoz?

Szerettem volna egy rövid bejegyzést írni, hogy milyen felszerelésekre van szükség a supozáshoz,mi mivel dolgozunk a túráink során, illetve egy-két támpontot adni, ha a saját utadon szeretnél járni és saját felszerelést vásárolnál. A piac elég nagy, úgyhogy nem mentem bele semmibe részletesen.

Általában a deszkákat szettben árulják, melyhez már csak egy-két kiegészítő felszerelést kell beszerezned és már vízre is szállhatsz.


Jobe Aero Duna szett

Az idei évtől a Jobe remek deszkáit fogjuk használni, melyek kiváló minőségűek és nem mellesleg gyönyörűek is. Először azt kell eldöntenünk, hogy merev vagy felfújható deszkát szeretnénk. Én a tárolás és az egyszerűség miatt a felfújható modellek közül választottam. A választás során a segítségünkre lehet az adatoknál megadott következő tulajdonságok mértéke:

  • Stabilitás

  • Manőverezhetőség

  • Gyorsaság

Egy skálán jelzik, hogy az adott típus a fenti 3 tulajdonságban mennyire erős vagy gyenge.


Felhasználás terület:

- all round:

ez az a típus amivel a legtöbb helyen találkozol, mi is ilyen típusokat választottunk, ugyanis ezekkel a legkönnyebb megtanulni az alapokat

- túra:

keskenyebb, hegyesebb orrú deszkák, melyek könnyebben siklanak, így hosszú evezések során nem fáradsz el annyira

- verseny:

nagyon keskeny és hosszúkás forma jellemző rájuk

- több személyes deszkák:

szélesebb és hosszabb méretek jellemző rájuk, illetve a terhelhetőségük is nagyobb, több személyt is elbír


Adatok:

- hossz:

a legtöbb esetben láb mértékegységben adják meg, 10-12 láb között, cm-be átváltva 300-360 cm között lehet válogatni.

- szélesség:

inch-ben megadott adat, cm-ben 70-85 cm közötti érték szokott lenni

- vastagság:

10-15 cm közötti érték,

- terhelhetőség:

kg-ban adják meg, 100 kb alá ne menjünk

- térfogat:

literben megadott érték, 300 l minimális érték ajánlott

 

A szettek tartalmaznak a legtöbb esetben egy hordtáskát, állítható és szétszedhető evező lapátot, egy leszedhető uszonyt, biztonsági pórázt és egy javítókészletet, illetve pumpát.

A fent említett eszközök közül a lapátot és pumpáról írnék részletesebben.


A megfelelő evező hossz beállítása

Evező lapát:

Az olcsóbb szettek többnyire aluminium nyelű és műanyag lapáttal szerelt evezőkkel vannak ellátva. Ezek is töéletesen ellátják feladatukat, de tudni kell hogy a műanyag részek könnyen meghajlanak, így az evezés hatásfoka romlik, Készülnek drágább, üvegszálas és szénszálas evezők is, melyek sokkal merevebbek,így a kifejtett erő nagy része mozgási energiává alakítható. Érdemes 3 részes evezőt választani, így a szállításnál nem fog gondot okozni a hosszú, nem szétszedhető evező.


Előkészület

Pumpa:

Jó ha a pumpánk, a húzás és tolás során is levegőt juttat a deszkába, így hatékonyabb és gyorsabb a felfújás folyamata. Jól jöhet, ha tömló átszerelése után, a deszkában lévő levegő kiszívása is lehetővé válik a pumpa segítségével, így könnyebben el fogjuk tudni csomagolni a deszkát.

Található a piacon többféle elektromos pumpa is, melyeket szivargyújtóról vagy akár akkumulátorról is lehet működtetni.

 

A vásárolt sup szett az imént felsorolt részekből áll. Ezeken felül azonban szükségünk lesz további dolgokra is. Vegyük végig, hogy mire is!


Mentőmellény:

Elengedhetetlen és kötelező része a listának. A Hajózási Felügyelet által előírt mentőmellények szabványai az EN 395 (ISO 12402-4) és az EN 396 (ISO 12402-3). Ha ezek a szabvány-számok nem találhatók a mentőmellényben, akkor a hazai hatóság a mentőmellényt nem fogadja el.

Ilyet keressetek!

A mi választásunk a Decathlon ITIWIT egyik modelljére esett, mely a megfelelő felhajtó erő melett, kényelmes és az evezésben sem zavar.


Vízi póló:

A leégés ellen védi a bőrünket, mely a vízen sokkal nagyobb veszélynek van kitéve. Általában műszálas, poliészter anyagból készülnek. Gyorsan száradnak és kényelmes viseletet biztosítanak.


Vízi cipő:

A vízre szállás és kikötés során jőn jól, főleg ha köves a part. Kényelmes és könnyű, illetve a pólókhoz hasonlóan gyorsan szárad.




Vízhatlan zsák:

Ha az evezés alatt szárazon szeretnéd tartani a cuccaidat, szükséged lesz egy vízhatlan zsákra. Mi a VIDRABAG termékeit használjuk. Szuperül szigetelnek és nagyon jól is néznek ki. Nem beszélve arról, hogy választhatunk újra hasznosított pet palackból készült modellt is, mellyel még a környezünk védelmére is figyelhetünk.


Neoprén ruha:

Hűvösebb, illetve szeles időben jól jöhet egy neoprén ruha, mely megvéd minket a kihüléstől. Sokféle kivitelből választhatunk, Rövid ujjú, rövid szárú, csak nadrág, csak felső stb.

A fázós vendégeink számára rövid nepron ruhát tudunk biztosítani, elsősorban a hölgyek számára lehet ez fontos.


Napsütésben ajánlott a napszemüveg viselése a szemünk védelme érdekében. Érdemes a szemüvegünket egy pánttal a nyakunkba akasztani, így ha vízbe esünk, akkor sem hagyjuk el azt.

A napszúrás ellen a kalap vagy baseball sapka ajánlott.

Telefonunkat belerakhatjuk külön vízálló tokba is, melyen keresztül még fotózni is tudunk.

Ruházat

Igyekeztem összeszedni a gondolataimat a témával kapcsolatban és minden belesűríteni.


Ha kedvet kaptál a dologhoz, gyere és próbáld ki velünk a supozást.


Május 1-től indulnak a túráink, ahol a felszerelésre nem kell sok gondot fordíts, deszkát, evezőt és mentőmellényt, illetve ha szeretnél még vízhatlan zsákot is biztosítunk.




423 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page