top of page

Mi kell a supozáshoz?

Szerettem volna egy rövid bejegyzést írni, hogy milyen felszerelésekre van szükség a supozáshoz,mi mivel dolgozunk a túráink során, illetve egy-két támpontot adni, ha a saját utadon szeretnél járni és saját felszerelést vásárolnál. A piac elég nagy, úgyhogy nem mentem bele semmibe részletesen.

Általában a deszkákat szettben árulják, melyhez már csak egy-két kiegészítő felszerelést kell beszerezned és már vízre is szállhatsz.


Jobe Aero Duna szett

Az idei évtől a Jobe remek deszkáit fogjuk használni, melyek kiváló minőségűek és nem mellesleg gyönyörűek is. Először azt kell eldöntenünk, hogy merev vagy felfújható deszkát szeretnénk. Én a tárolás és az egyszerűség miatt a felfújható modellek közül választottam. A választás során a segítségünkre lehet az adatoknál megadott következő tulajdonságok mértéke:

  • Stabilitás

  • Manőverezhetőség

  • Gyorsaság

Egy skálán jelzik, hogy az adott típus a fenti 3 tulajdonságban mennyire erős vagy gyenge.


Felhasználás terület:

- all round:

ez az a típus amivel a legtöbb helyen találkozol, mi is ilyen típusokat választottunk, ugyanis ezekkel a legkönnyebb megtanulni az alapokat

- túra:

keskenyebb, hegyesebb orrú deszkák, melyek könnyebben siklanak, így hosszú evezések során nem fáradsz el annyira

- verseny:

nagyon keskeny és hosszúkás forma jellemző rájuk

- több személyes deszkák:

szélesebb és hosszabb méretek jellemző rájuk, illetve a terhelhetőségük is nagyobb, több személyt is elbír


Adatok:

- hossz:

a legtöbb esetben láb mértékegységben adják meg, 10-12 láb között, cm-be átváltva 300-360 cm között lehet válogatni.

- szélesség:

inch-ben megadott adat, cm-ben 70-85 cm közötti érték szokott lenni

- vastagság:

10-15 cm közötti érték,

- terhelhetőség:

kg-ban adják meg, 100 kb alá ne menjünk

- térfogat:

literben megadott érték, 300 l minimális érték ajánlott

 

A szettek tartalmaznak a legtöbb esetben egy hordtáskát, állítható és szétszedhető evező lapátot, egy leszedhető uszonyt, biztonsági pórázt és egy javítókészletet, illetve pumpát.

A fent említett eszközök közül a lapátot és pumpáról írnék részletesebben.


A megfelelő evező hossz beállítása

Evező lapát:

Az olcsóbb szettek többnyire aluminium nyelű és műanyag lapáttal szerelt evezőkkel vannak ellátva. Ezek is töéletesen ellátják feladatukat, de tudni kell hogy a műanyag részek könnyen meghajlanak, így az evezés hatásfoka romlik, Készülnek drágább, üvegszálas és szénszálas evezők is, melyek sokkal merevebbek,így a kifejtett erő nagy része mozgási energiává alakítható. Érdemes 3 részes evezőt választani, így a szállításnál nem fog gondot okozni a hosszú, nem szétszedhető evező.


Előkészület

Pumpa:

Jó ha a pumpánk, a húzás és tolás során is levegőt juttat a deszkába, így hatékonyabb és gyorsabb a felfújás folyamata. Jól jöh